Informatie ziekenhuis

De gemeente Bawku ligt in de Upper East Region van Ghana en grenst aan Togo en Burkina Faso.De bevolking wordt geschat op 45.000. Het gebied heeft een savannelandschap. De meeste tijd van het jaar is het er erg droog, behalve in het regenseizoen dat in juni begint en in oktober eindigt,Boeren vormen de grootste groep mensen. Veeteelt wordt op kleine schaal bedreven, de landbouw is alleen tijdens de regentijd mogelijk. De grond is arm, het water schaars.

Bawku Hospital (BH) is het enige ziekenhuis in de gemeente. Behalve de eigen bevolking komen er ook patiënten uit Burkina Faso en Togo.


Bevolking

De meerderheid van de boeren bevolking leeft onder de armoedegrens. De weersomstandigheden zijn nl slecht: heet en de weinige regen. Het is mede hierdoor erg moeilijk voldoende inkomen te genereren in deze arme plattelandsstreek, deel uitmakende van de Sahel. 

Het ziekenhuis

Het is een districtsziekenhuis en neemt patienten over van de negen subdistricten, die ieder een eigen Health Post hebben. Het is gebouwd door de overheid in 1953 en in 1956 overgedragen aan de Presbyteriaanse gezondheidszorg. Het heeft 250 bedden en een staf van ongeveer 323 personen. In 2003 bij het begin van de Stichting waren er geen specialisten, muv een oogarts.

Door ongeregeldheden enkele jaren geleden is het aantal medewerkers aanzienlijk geslonken, met verhoging van de werkdruk als gevolg.

De locatie 

Het Bawku Presbyterian Hospital is gelegen 1.000 km noordelijk van de hoofdstad Accra, op de grens met Togo en Burkina-Fasso, in de Upper East Region van Ghana.

Wilt u doneren? Klik dan hier 

Nieuws

Vastenactie 2017 ‘Food For Live ‘

Bawku Hospital heeft onze stichting gevraagd het project “Food for Live” te ondersteunen. Dat doen we in samenwerking met de Vastenaktie 2017 van de Dominicaanse gemeenschap in Huissen.

Nieuwsbrief Juli 2016

Afgelopen januari is revalidatiearts Hans Versloot, op verzoek van het ziekenhuis, in Bawku geweest om mogelijkheden te onderzoeken om mensen met een fysieke beperking terug in de maatschappij te helpen. Ruim een jaar is gebouwd aan de nieuwe verloskamer afdeling. Hoewel de bouw door diverse omstandigheden wat vertraging heeft opgelopen vindt deze maand de bouwkundige oplevering plaats.

Twee bestuursleden vertellen over het nieuwbouwproject in Bawku.

Hier publiceren wij de laatste Nieuwsbrief van 2015. We sluiten een jaar af waarin veel is gebeurd. Wij wensen u allen voorspoed en gezondheid voor 2016. Dank aan diegene die ons afgelopen jaar wederom hebben gesteund. Bestuur van de Stichting Vrienden van Bawku.

Zowel Fred Effah yeboah als John Azaare stellen zich voor middels een videobericht dat in oktober 2015 in Bawku is opgenomen.

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Ga naar contact, vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Wij helpen in Ghana

Doelstelling van de Stichting Vrienden van Bawku is overdracht van kennis en ervaring aan medewerkers van het districtsziekenhuis in Bawku. Niet alleen op medisch gebied, maar evenzeer op het terrein van ondersteunende diensten. Tevens wordt getracht de faciliteiten van het ziekenhuis te verbeteren. De activiteiten die worden ontplooid zijn vraaggestuurd.


Facebook

Gegevens:

Stichting vrienden van Bawku

Generaal Foulkesweg 66b

6703 BW  Wageningen

KvK 30198986
 
IBAN: NL06INGB0005061469

RSIN:  813 769 735