Informatie Bawku

Bawku ligt in het uiterste noord-oosten van Ghana, ongeveer 1000 km verwijderd van de hoofdstad Accra, en het district heeft  400.000 inwoners. Door het klimaat is er maar een groeiperiode voor de landbouw; mei - oktober. Verbouwd worden oa: mais, pindas, bonen, uien.

 
De meeste mensen leven onder de armoedegrens en kunnen daardoor de kosten van de medische zorg niet betalen. Hierdoor komen patiënten vaak te laat of verdwijnen stiekem weer als hun gezondheid iets verbetert. Gelukkig bestaat er sinds 2003 een Nationaal Verzekerings Systeem (National Health Insurance System) met regionale kantoren. Ongeveer 90% van de bevolking is daarbij inmiddels aangesloten. Daardoor is de moderne medische zorg veel meer toegankelijk geworden en kunnen mensen het zich permitteren zich ook voor niet levensbedreigende aandoeningen te laten helpen ( denk b.v. aan tandheelkunde, liesbreuken en verzakkingen).
  
Het minimumloon is ongeveer 2,65 cedi (1,26 euro) per dag in 2009. Werkgevers bieden werknemers vaak gratis transport. De salarissen variëren van 50 tot 100 US dollar voor ongeschoolde arbeid. Een geschoolde arbeider kan rekenen op een inkomen tussen 500 en 1.000 US dollar. Professionele krachten kunnen een inkomen vergaren tussen de 1.000 en 2.500 US dollar. Bedragen zijn per jaar. Werkgevers met meer dan vijf werknemers moeten sociale lasten afdragen, gelijk aan 12,5 procent van het maandloon. Werknemers hebben recht op minimaal vijftien vakantiedagen per jaar.

Nieuws

Vastenactie 2017 ‘Food For Live ‘

Bawku Hospital heeft onze stichting gevraagd het project “Food for Live” te ondersteunen. Dat doen we in samenwerking met de Vastenaktie 2017 van de Dominicaanse gemeenschap in Huissen.

Nieuwsbrief Juli 2016

Afgelopen januari is revalidatiearts Hans Versloot, op verzoek van het ziekenhuis, in Bawku geweest om mogelijkheden te onderzoeken om mensen met een fysieke beperking terug in de maatschappij te helpen. Ruim een jaar is gebouwd aan de nieuwe verloskamer afdeling. Hoewel de bouw door diverse omstandigheden wat vertraging heeft opgelopen vindt deze maand de bouwkundige oplevering plaats.

Twee bestuursleden vertellen over het nieuwbouwproject in Bawku.

Hier publiceren wij de laatste Nieuwsbrief van 2015. We sluiten een jaar af waarin veel is gebeurd. Wij wensen u allen voorspoed en gezondheid voor 2016. Dank aan diegene die ons afgelopen jaar wederom hebben gesteund. Bestuur van de Stichting Vrienden van Bawku.

Zowel Fred Effah yeboah als John Azaare stellen zich voor middels een videobericht dat in oktober 2015 in Bawku is opgenomen.

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Ga naar contact, vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Wij helpen in Ghana

Doelstelling van de Stichting Vrienden van Bawku is overdracht van kennis en ervaring aan medewerkers van het districtsziekenhuis in Bawku. Niet alleen op medisch gebied, maar evenzeer op het terrein van ondersteunende diensten. Tevens wordt getracht de faciliteiten van het ziekenhuis te verbeteren. De activiteiten die worden ontplooid zijn vraaggestuurd.


Facebook

Gegevens:

Stichting vrienden van Bawku

Generaal Foulkesweg 66b

6703 BW  Wageningen

KvK 30198986
 
IBAN: NL06INGB0005061469

RSIN:  813 769 735