Geschiedenis

In het noordoosten van Ghana, waar het drielandenpunt met Burkina Faso en Togo is, ligt Bawku. 
In de tweede helft van de vorige eeuw werkten in het Bawku District veel Europeanen, zowel in het ziekenhuis als in de Primary Health Care (primair noodzakelijke eerstelijnszorg in de dorpen).  

Een van de tropenartsen en verpleegkundigen, die soms vele jaren daar verbleven, is de Hilversumse oogarts Jan Oosterink *, die 8 jaar in Bawku werkzaam is geweest.

Na zijn vertrek is hij zich blijven inzetten voor het ziekenhuis en voor de gezondheidszorg in het hele district. Door zijn toedoen is er een goed draaiende Eye Clinic en in het district zijn Health Centres operationeel.

De Chief van Bawku, de Bawkunaba, beloonde zijn inspanningen met zijn benoeming tot Paramount Chief met de Rode Muts en hij is nu de "Laafinaaba of Burkina Faso and Ghana ". Deze hoge positie verleende hem invloed en aanzien in de regio en ook ver daarbuiten tot in Accra  en de buurlanden toe. 
Via Oosterink is Coen van Empel, chirurg, betrokken geraakt met het Bawku Hospital en hij heeft bij Nederlandse medische specialisten, tandartsen, operatieassistenten en technici belangstelling gewekt om het ziekenhuis met hun vakkennis te ondersteunen. Gedurende 4-6 weken dragen zij kennis en ervaring over aan lokale medewerkers. Omdat al gauw de behoefte werd gevoeld de samenwerking te structureren werd op 20 september 2004 de Stichting Vrienden van Bawku opgericht.

De akte werd verleden ten overstaan van Mr. J.H.L. Oude Luttikhuis, notaris te Veenendaal.

* Jan Oosterink is plotseling overleden op vrijdag 10 mei 2013. Het In Memoriam is hier te downloaden.

Nieuws

Vastenactie 2017 ‘Food For Live ‘

Bawku Hospital heeft onze stichting gevraagd het project “Food for Live” te ondersteunen. Dat doen we in samenwerking met de Vastenaktie 2017 van de Dominicaanse gemeenschap in Huissen.

Nieuwsbrief Juli 2016

Afgelopen januari is revalidatiearts Hans Versloot, op verzoek van het ziekenhuis, in Bawku geweest om mogelijkheden te onderzoeken om mensen met een fysieke beperking terug in de maatschappij te helpen. Ruim een jaar is gebouwd aan de nieuwe verloskamer afdeling. Hoewel de bouw door diverse omstandigheden wat vertraging heeft opgelopen vindt deze maand de bouwkundige oplevering plaats.

Twee bestuursleden vertellen over het nieuwbouwproject in Bawku.

Hier publiceren wij de laatste Nieuwsbrief van 2015. We sluiten een jaar af waarin veel is gebeurd. Wij wensen u allen voorspoed en gezondheid voor 2016. Dank aan diegene die ons afgelopen jaar wederom hebben gesteund. Bestuur van de Stichting Vrienden van Bawku.

Zowel Fred Effah yeboah als John Azaare stellen zich voor middels een videobericht dat in oktober 2015 in Bawku is opgenomen.

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Ga naar contact, vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Wij helpen in Ghana

Doelstelling van de Stichting Vrienden van Bawku is overdracht van kennis en ervaring aan medewerkers van het districtsziekenhuis in Bawku. Niet alleen op medisch gebied, maar evenzeer op het terrein van ondersteunende diensten. Tevens wordt getracht de faciliteiten van het ziekenhuis te verbeteren. De activiteiten die worden ontplooid zijn vraaggestuurd.


Facebook

Gegevens:

Stichting vrienden van Bawku

Generaal Foulkesweg 66b

6703 BW  Wageningen

KvK 30198986
 
IBAN: NL06INGB0005061469

RSIN:  813 769 735