Geschiedenis

In het noordoosten van Ghana, waar het drielandenpunt met Burkina Faso en Togo is, ligt Bawku. 
In de tweede helft van de vorige eeuw werkten in het Bawku District veel Europeanen, zowel in het ziekenhuis als in de Primary Health Care (primair noodzakelijke eerstelijnszorg in de dorpen).  

Een van de tropenartsen en verpleegkundigen, die soms vele jaren daar verbleven, is de Hilversumse oogarts Jan Oosterink *, die 8 jaar in Bawku werkzaam is geweest.

Na zijn vertrek is hij zich blijven inzetten voor het ziekenhuis en voor de gezondheidszorg in het hele district. Door zijn toedoen is er een goed draaiende Eye Clinic en in het district zijn Health Centres operationeel.

De Chief van Bawku, de Bawkunaba, beloonde zijn inspanningen met zijn benoeming tot Paramount Chief met de Rode Muts en hij is nu de "Laafinaaba of Burkina Faso and Ghana ". Deze hoge positie verleende hem invloed en aanzien in de regio en ook ver daarbuiten tot in Accra  en de buurlanden toe. 
Via Oosterink is Coen van Empel, chirurg, betrokken geraakt met het Bawku Hospital en hij heeft bij Nederlandse medische specialisten, tandartsen, operatieassistenten en technici belangstelling gewekt om het ziekenhuis met hun vakkennis te ondersteunen. Gedurende 4-6 weken dragen zij kennis en ervaring over aan lokale medewerkers. Omdat al gauw de behoefte werd gevoeld de samenwerking te structureren werd op 20 september 2004 de Stichting Vrienden van Bawku opgericht.

De akte werd verleden ten overstaan van Mr. J.H.L. Oude Luttikhuis, notaris te Veenendaal.

* Jan Oosterink is plotseling overleden op vrijdag 10 mei 2013. Het In Memoriam is hier te downloaden.

Nieuws

In oktober 2017 waren er verkiezingen voor de ondernemingsraad in Gelre ziekenhuizen. De OR heeft dit jaar besloten om voor iedere medewerker die stemt tijdens de OR verkiezingen één euro aan een goed doel te geven. Er is gekozen voor twee goede doelen waar medewerkers van de Gelre ziekenhuizen zich voor inzetten

Binnen onze stichting is het stilte na de storm.Na een hectisch najaar 2016 maken wij nu een rustige periode door. In het najaar 2016 werden maar liefst drie groepen van vrijwilligers en bestuursleden uit gezonden naar Bawku met in totaal tien personen. Van 8 – 22 oktober zijn Alex van der Horst, tandarts, Dirk Jan Pot, kinderarts en Saskia van Bennekom, diëtiste en Dirk Jan Pot naar Bawku afgereisd. Zij werden afgelost door Gé Bouw, Jan Blankestijn en Michiel Pothoff, die het bestuur vertegenwoordigden bij de overdracht van het nieuwe Maternity gebouw op 26 oktober 2016.

Op zaterdag 20 mei 2017organiseerde Rotaryclub Bennekom in samenwerking met de koren The New Creation, Voice-Male, het harmonieorkest OBK, The Pipes and Drums of the Royal British Legion een groots muzikaal evenement in de DVO-hal in Bennekom.

Vastenactie 2017 ‘Food For Live ‘

Bawku Hospital heeft onze stichting gevraagd het project “Food for Live” te ondersteunen. Dat doen we in samenwerking met de Vastenaktie 2017 van de Dominicaanse gemeenschap in Huissen.

Nieuwsbrief Juli 2016

Afgelopen januari is revalidatiearts Hans Versloot, op verzoek van het ziekenhuis, in Bawku geweest om mogelijkheden te onderzoeken om mensen met een fysieke beperking terug in de maatschappij te helpen. Ruim een jaar is gebouwd aan de nieuwe verloskamer afdeling. Hoewel de bouw door diverse omstandigheden wat vertraging heeft opgelopen vindt deze maand de bouwkundige oplevering plaats.

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Ga naar contact, vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Wij helpen in Ghana

Doelstelling van de Stichting Vrienden van Bawku is overdracht van kennis en ervaring aan medewerkers van het districtsziekenhuis in Bawku. Niet alleen op medisch gebied, maar evenzeer op het terrein van ondersteunende diensten. Tevens wordt getracht de faciliteiten van het ziekenhuis te verbeteren. De activiteiten die worden ontplooid zijn vraaggestuurd.


Facebook

Gegevens:

Stichting vrienden van Bawku

Generaal Foulkesweg 66b

6703 BW  Wageningen

KvK 30198986
 
IBAN: NL06INGB0005061469

RSIN:  813 769 735